Wijsheid is zijn
niet hebben

Een nieuwe relatie… mag dat?

Regelmatig ontmoet ik in mijn praktijk mensen met deze vraag. Mag het wel, een nieuwe relatie na het overlijden van mijn partner? Ben ik eraan toe? Als mensen zich deze vraag stellen, dan is het goede nieuws vaak dat ze alweer vooruit durven kijken.

Het lastige is dat deze vraag weer nieuwe dilemma’s met zich meebrengt. Veel mensen vinden het moeilijk om hierover met hun directe omgeving te praten, zeker met hun kinderen.
 
Alleen daarom al verdient het onderwerp ‘een nieuwe relatie na het overlijden van je partner’ aandacht. Veel mensen die hun partner hebben verloren, komen er op een gegeven moment mee in aanraking. En dan gaan allerlei dynamieken een rol spelen.

Schuldgevoelens

Zo kan het alleen nog maar denken aan een nieuwe relatie voelen als verraad aan degene van wie je zoveel houdt en met wie je zo lang samen bent geweest. “Alsof ik haar dan al vergeten zou zijn”, zo zei laatst iemand tegen mij. Mensen kunnen zich ook schuldig voelen over hun gevoelens van verliefdheid voor een ander. “Betekent dit dan dat ik niet genoeg van hem heb gehouden, nu ik verliefd ben op een ander?”

Mensen zijn ook vaak bang dat hun (jongere) kinderen een nieuwe partner niet accepteren omdat ze het gevoel hebben dat ze deze moeten zien als vervangouder. En tenslotte doet ook de omgeving vaak een duit in het zakje door zich – al dan niet subtiel – veroordelend uit te spreken: “Heeft zij nu al een nieuwe vriend, haar man is pas een half jaar overleden”, niet wetend dat haar rouwproces al drie jaar eerder is begonnen toen haar man zo ziek werd. 

Verliesspoor en verliefd-spoor

Wanneer je je partner verliest, veroorzaakt dit een gat dat door niets en niemand meer op te vullen is. Het wil echter niet zeggen dat je geen liefde meer te geven hebt of dat je geen liefde van een nieuwe partner meer kunt ontvangen. Maar hoe ga je dan om met zo’n nieuwe liefde in je leven?
 
Dat je verliefd wordt op een ander, zegt niets over je liefde voor je overleden partner. Dat zijn twee sporen die naast elkaar lopen. Soms zit je op het ‘verliesspoor’ en soms op het ‘verliefd-spoor’, met alle gevoelens die daarbij horen. Het is belangrijk dat je nieuwe partner dat ook begrijpt en dat de overledene een plaatsje krijgt in deze nieuwe relatie. Je zult hem of haar immers nooit vergeten. Het is ook belangrijk dat je dit deelt met je kinderen, dat er nooit een nieuwe papa of mama kan komen; die is er immers al, niet meer lijfelijk aanwezig maar wel in hun hart. En voor jou is het fijn om de mooie én verdrietige dingen opnieuw met iemand te kunnen delen, op een gelijkwaardige basis.
 
Ergens las ik een citaat, geschreven door een dame van 81 jaar, zo waar en zo wijs. Dat er ondanks het gemis ruimte kan zijn voor nieuw geluk. Ik sluit er graag mee af:

“Koester wat verloren is gegaan, vier wat is gebleven, omarm wat er bijkomt.” 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel of mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl of tel. 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief. Vergoeding door zorgverzekering vaak mogelijk.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.